Najib boleh lihat barang rampasan, tetapi... Ini JAWAPAN Ketua Polis Negara!

Najib boleh lihat barang rampasan, tetapi... Ini JAWAPAN Ketua Polis Negara! - Salam/Hi sahabat VHarian, Dalam video/artikel kali ini bertajuk Najib boleh lihat barang rampasan, tetapi... Ini JAWAPAN Ketua Polis Negara!, kami telah menyediakan konten ini dengan baik untuk anda tonton atau baca dan ambil informasi melaluinya. Semoga isi perkongsian Info Politik, Info Semasa, yang kami kongsikan ini dapat anda fahami. Baiklah, selamat menonton/membaca artikel di bawah. Sekiranya tidak faham, boleh scroll ke bawah untuk terus lihat video/artikel berkenaan.

Tajuk : Najib boleh lihat barang rampasan, tetapi... Ini JAWAPAN Ketua Polis Negara!
Link Artikel/Video : Najib boleh lihat barang rampasan, tetapi... Ini JAWAPAN Ketua Polis Negara!

Baca juga


Najib boleh lihat barang rampasan, tetapi... Ini JAWAPAN Ketua Polis Negara!


KUALA LUMPUR: Pihak polis akan memberikan kebenaran kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melihat sendiri barangan dirampas pihaknya di semua premis yang dikaitkan dengan beliau sekiranya ada permintaan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, bagaimanapun ia perlulah melalui beberapa proses dan prosedur yang telah ditetapkan mengikut Operasi Prosedur Standard (SOP) yang telah ditetapkan.

“Saya rasa kalau ada permohonan, kalau ada keperluan kita akan benarkan, tidak ada masalah. Tetapi barang setengahnya ada kita letak di tempat-tempat yang dibenarkan, contohnya di Bank Negara.

"Kadang-kadang kita tiada tempat yang sesuai untuk menyimpan barang. Jadi semua proses ni seboleh-bolehnya kita mengikut prosedur ataupun SOP yang telah kita tetapkan," jelasnya selepas menyempurnakan Majlis Penganugerahan Kontinjen Dan Daerah Terbaik OP Selamat  sempena Hari Raya Aidilfitri di Bukit Aman.

Ia susulan kenyataan yang dibuat oleh bekas perdana menteri itu yang menyatakan hasrat untuk melihat sendiri hasil rampasan tersebut.

Semalam Najib meragui nilai sebenar yang diberikan oleh pihak polis terhadap kesemua barangan yang dirampas itu sehingga mencecah RM1.1 bilion.

Mohamad Fuzi bagaimanapun menafikan nilaian itu dibuat oleh pihak polis sebaliknya penilaian tersebut dibuat oleh pakar yang dipanggil.

“Anggaran barangan dan juga wang tunai diantara RM900 juta hingga RM1.1 bilion. Jadi perkiraan ini dibuat bukan kita yang buat, kita panggil pakar-pakar, kita bukan pakar tapi kita lantik pakar-pakar ini untuk membantu kita membuat penilaian dan pengiraan terhadap semua barang-barang yang ditemui di premis-premis berkaitan,” katanya.

Malah jelasnya jumlah wang tunai itupun pihak polis terpaksa meminta bantuan daripada Bank Negara untuk mengira jumlah keseluruhan yang dirampas.

Beliau juga menjelaskan siasatan terhadap kes membabitkan bekas perdana menteri itu juga telahpun hampir lengkap sepenuhnya.

Polis juga mengalu-alukan sekiranya ada pihak yang pernah memberikan hadiah dan termasuk dalam barangan yang dirampas itu untuk tampil memberikan kerjasama kepada polis.

“Kitapun setakat ini belum mengenal pasti siapakah yang bagi dan sebagainya, tetapi kalau mereka datang pada kita, kita sangat mengalu-alukannya."

Sumber AA