Tuntut RM80 juta untuk landskap rumah rasmi PM, TPM tapi...

Tuntut RM80 juta untuk landskap rumah rasmi PM, TPM tapi... - Salam/Hi sahabat VHarian, Dalam video/artikel kali ini bertajuk Tuntut RM80 juta untuk landskap rumah rasmi PM, TPM tapi..., kami telah menyediakan konten ini dengan baik untuk anda tonton atau baca dan ambil informasi melaluinya. Semoga isi perkongsian Info Politik, Info Semasa, yang kami kongsikan ini dapat anda fahami. Baiklah, selamat menonton/membaca artikel di bawah. Sekiranya tidak faham, boleh scroll ke bawah untuk terus lihat video/artikel berkenaan.

Tajuk : Tuntut RM80 juta untuk landskap rumah rasmi PM, TPM tapi...
Link Artikel/Video : Tuntut RM80 juta untuk landskap rumah rasmi PM, TPM tapi...

Baca juga


Tuntut RM80 juta untuk landskap rumah rasmi PM, TPM tapi...


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memulakan siasatan berhubung dakwaan mengenai sebuah syarikat kontraktor landskap yang telah membuat tuntutan palsu terhadap beberapa projek landskap bernilai lebih RM80 juta di Putrajaya.

Pengarah Bahagian Siasatan SPRM, Datuk Simi Abdul Ghani ketika dihubungi memberitahu, pihaknya telah menerima laporan berkaitan dakwaan terbabit dan kertas siasatan telah dibuka.

Katanya, projek-projek terbabit meliputi projek landskap di kediaman rasmi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri  serta premis-premis kerajaan di sekitar Putrajaya.

“Syarikat tersebut dikatakan tidak menyelenggara dan melakukan kerja dengan sempurna, namun membuat tuntutan penuh berkaitan projek tersebut.

“Malah maklumat juga mendapati syarikat berkenaan tidak ada kapasiti kerana tidak memiliki tapak untuk menanam bunga bagi landskap tersebut,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Katanya, syarikat tersebut telah dianugerahkan kontrak-kontrak terbabit antara 2016 hingga 2017 untuk menyelenggara dan membekal pekerja-pekerja berkaitan.

Katanya lagi, SPRM telah pun merampas beberapa dokumen berkaitan di pejabat syarikat itu pada Rabu.

"Syarikat itu juga didakwa tidak menyediakan pekerja secukupnya bagi menyelenggara projek-projek itu namun mengemukakan tuntutan dengan jumlah melebihi bilangan sebenar perkerja yang dibekalkan," katanya lagi.

Sumber AA